Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 55. yıllık toplantıları 20 Ocak’ta İsviçre’nin Davos-Klosters kentinde küresel zorlukları ele aldığı “Akıllı Çağ İçin İş Birliği” teması ile başladı. 24 Ocak’a kadar sürecek olan zirvede tartışmalar; ABD’nin yeni politikaları, büyümenin yeniden tasarlanması, jeoekonomik belirsizlik, iklim değişikliğiyle mücadele, yapay zeka ve dijitalleşme, faiz ve enflasyona ilişkin değerlendirmeler gibi konuları kapsayacak
Zirvenin Katılımcıları:
ABD’de başkanlık koltuğunu devralan 47. Başkan Donald Trump’ın da 23 Ocak’ta canlı olarak bağlanacağı zirvede 130’dan fazla ülkeden iş insanı, siyasetçi, akademisyen, sivil toplum kuruluşu temsilcisi olmak üzere 3000 katılımcının bir araya gelmesi planlanıyor. 220 oturumun planlandığı ve halkın tartışmalara erişmesine olanak tanınacağı toplantıya katılması beklenen üst düzey liderler arasında; Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Birinci Yardımcısı Ding Xuexiang, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Almanya Federal Şansölyesi Olaf Scholz, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Güney Afrika Devlet Başkanı Matamela Cyril Ramaphosa ve İspanya Başbakanı Pedro Sánchez bulunuyor. Toplantıda ayrıca İsviçre Konfederasyon 2025 Başkanı, Federal Konsey Üyesi, Federal Maliye Dairesi Başkanı Karin Keller-Sutter, Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bangladeş Hükümeti Başdanışmanı, Belçika Başbakanı Alexander de Croo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix-Antoine Tshisekedi Tshilombo, Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli ve Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid’in de bulunması bekleniyor. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un yanı sıra Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski gibi birçok siyasetçinin katılım sağlaması bekleniyor.
Türk iş dünyasından da birçok temsilcinin katılacağı oturumlarda WEF Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Borge Brende bu yılki toplantının küresel belirsizliğin yaşandığı bir döneme denk geldiğini belirterek “Bu huzursuz ortamda acil zorlukları ele almanın ve yeni fırsatları ortaya çıkarmanın tek yolu yenilikçi ve iş birliğine dayalı yaklaşımlar.” ifadesini kullandı. Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Klaus Schwat ise zirve öncesi yaptığı açıklamada, “Davos derin bir dönüşüm içindeki dünyanın zorluklarını ele almak üzere yılın başında hükümetlerden, iş dünyasından ve sivil toplumdan 3000’e yakın karar vericiyi bir araya getirmesi bakımından benzersiz.” ifadelerine yer verdi.
Schwat, “Yaşanan belirsizliklere rağmen bu yılki toplantı, önümüzdeki Akıl Çağı’nı daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir şekilde şekillendirmek amacıyla iş birliği ruhunu ve yapıcı iyimserliği teşvik edecektir.” değerlendirmesinde bulundu.