Ticaret Bakanlığı web sayfasında "Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurma süreci hakkında kapsamlı bilgi notu" yayımlandı.
Kapsamlı bilgi notuna ulaşmak için tıklayınız.
-2 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla İsrail ile ilgili ithalat ve ihracat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurulmuştur
-İsrail ile olan serbest ticaret anlaşması fiilen yürürlükte değildir, uygulanmamaktadır
-Alıcısı Filistin'de olmayan ve Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından teyit edilmeyen hiçbir malın ülkemizden çıkışına izin verilmemektedir. Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizmasında, her bir sevkiyat için Filistinli ithalatçılar, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığına başvurmakta ve sevkiyata ilişkin gerekli ticari bilgilerin elektronik ortamda iki ülke Ticaret Bakanlıklarının koordinasyonunda teyit edilmesi sonrasında, sevkiyatlara ilişkin gümrük tescil işlemleri gerçekleştirilmektedir. İthalatçının Filistinli, varış destinasyonunun Filistin olmadığı ve Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından teyit edilmeyen ve Ticaret Bakanlığına ulaşmayan, teyit edilmeyen hiçbir malın ülkemizden çıkışına izin verilmemektedir.
-İsrail limanlarından ya da İsrail menşei taşıyan, ve Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizması dahilinde olmayan hiçbir yükün ülkemiz limanlarına indirilmesine veya limanlarımızdan İsrail'e gitmek üzere herhangi bir malın yüklenmesine müsaade edilmemektedir. Diğer taraftan, sadece İsrail'den değil üçüncü ülkeler üzerinden gelen İsrail ürünlerinin de ülkemize ithalatına kesinlikle izin verilmemektedir.
-İsrail, üçüncü ülkelerin Filistin ile yaptığı ticareti yalnız Gazze özelinde, savaş gerekçesi ile yasaklamıştır. Bugün itibariyle, Batı Şeria'ya mal tedarikinde uluslararası anlaşmalar altında mümkün olabilmektedir. Bu çerçevede Gazze'ye gidecek malların İsrail gümrükleri tarafından işlemleri yapılmamaktadır. Ancak eğer gümrük beyannamesinde değişiklik yapılıp malların Gazze'ye değil de, Batı Şeria'ya y6nelik olduğu bildirilirse, İsrail tarafı uluslararası anlaşmalardaki taahhütleri gereği, malların gümrük işlemlerine müsaade etmekte ve malları da Batı Şeria'ya yönlendirmektedir.
Diğer taraftan, Gazze'den Mısır'a açılan Al Rafah kapısı ancak, İsrail ve Mısır'ın mutabakatı sağlandığı takdirde açılabilmektedir ve özellikle savaş döneminde insani yardımların geçişinde dahi sorunlar yaşanmıştır. İsrail tarafınca Al Rafah kapısından Gazze'nin içine ticari işlemlere müsaade edilmemektedir.