Blog

Nasıl Gümrük Müşaviri Olunur?

Nasıl Gümrük Müşaviri Olunur?
Nasıl Gümrük Müşaviri Olunur?

Günümüzde pek çok farklı meslek grubu vardır. Bu nedenle insanlar artık kendilerine en cazip gelen ve getirisi en yüksek meslekleri seçmeye özen göstermektedir. Bu anlamda Google aramalarında üst sıralarda yer alan gümrük müşavirliği de gittikçe daha popüler bir meslek haline gelmiştir. Peki gümrük müşaviri ne iş yapar? Gümrük müşavirleri, ülkenin gümrük hukuku, gümrük vergi ve gümrük mevzuatı konularında uzmanlaşmış meslek mensuplarıdır. Gümrük müşavirleri, daha çok ihracat ve ithalat işlemleri, gümrük vergi tahsilatı, gümrük beyannameleri, gümrük kontrolleri ve gümrük müşavirliği hizmetleri gibi konularda hizmet verirler. Gümrük müşavirliği ülkemizde kanunla kurulan ilk meslektir. Ve ağırlıklı olarak sanayi, ihracat ve ithalat alanında çalışan firmalara yönelik dış ticaret işlemlerinde müşavirlik hizmeti sağlarlar. Özellikle yurt dışı odaklı işlerin yürütülmesinden ve müsteşarlar tarafından verilen görevlerden gümrük müşavirleri sorumludurlar.

Gümrük Müşaviri Vekaletnamesi

Vekaletname, bir gümrük müşavirinin dolaylı temsilci olarak işlem yapabilmesi için müşterilerinden alması gereken bir belgedir. Bu vekaletname ile Gümrük Kanunu’nun belirttiği şartlara uygun şekilde işlem yürütülür. Buradaki müşteriden kasıt, faaliyetleri oluşturan eşyanın sahibi olan bir dış ticaret uzmanıdır. Bu dış ticaret uzmanı, Gümrük Müşaviri Yetki Belgesi bulunan bir gümrük müşavirine, işlerin yürütülmesi için vekaletname vererek yetkilendiren kişidir.

Gümrük Müşavirliği Sınavı

Gümrük Müşaviri olmak için girilmesi gereken sınavın tarihi ve başvuru şartları bir ay öncesinden açıklanır. Gümrük müşavirliği sınavı ise iki aşamadan oluşur. Bunlar ön eleme ve mesleki yeterlilik sınavıdır.

Gümrük Müşaviri Olmanın Şartları Nelerdir?

Aslında bu soruya cevap vermeden önce gümrük müşaviri yardımcısı nasıl olunur diye sormak gerekir. Çünkü müşavir olmadan önce iki yıl gümrük müşavir yardımcılığı yapmanız gerekmektedir. Fakat öncelikle gümrük müşaviri olmanın şartlarına kısaca bir bakalım.

  • T.C. vatandaşı olmak.
  • Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sebebiyle işlenen suçlardan olan taksirli suçlar hariç, herhangi bir sebepten hüküm giymemiş olmak.
  • Memuriyetten çıkarılmamış olmak.
  • Belli bölümlerin fakültelerinden veya yüksek okullarından en az lisans seviyesinde mezun olmak.
  • İki senelik bir staj sürecinin tamamlamış olmak.
  • Gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin diğer konuları kapsayan sınavda belirlenen puanın üzerinde not almak.

Gümrük Müşaviri Nerelerde Çalışır?

Gümrük müşaviri çalışma alanları arasında ilk başta elbette gümrükler gelir. Gümrük müşaviri yardımcıları da yine müşavirlerin yanında gümrükte çalışabilirler. Bazı gümrüklerde firmaların ofisleri bulunmaz dolayısıyla bu kişiler ofislerde de çalışabilirler. Bunun yanı sıra özel üniversitelerde dış ticaret, lojistik, ihracat ve ithalat konusunda da gümrük müşavirlerinin ders verebilme olanağı mevcuttur.

Bütün bunların ışığında, daima kendini geliştiren ve ilerleten ÜNSPED , iş ortaklarıyla uzun yıllara dayanan bağlar kurmaya özen gösterir. Ve beraber çalıştığı her kurum ve kişinin haklarını önemseyen anlayışı sayesinde, sektörün önde gelen firması olmaya devam eder. Siz de ÜNSPED Gümrük Müşavirliği ile yola devam etmek istiyorsanız, bizimle iletişime geçerek tüm süreçlerden ve kariyer fırsatlarından haberdar olabilirsiniz.

 

Diğer İçerikler