WE ASKED SOMEONE

LAST UPDATE ON EXIMBANK INCENTIVES

Sedat KOCABIYIK

Gümrük Müşaviri


Ülkemizin tek resmi  ihracatı teşvik kuruluşu olan Türk Eximbank, ihraç mallarının çeşitlendirilmesi, yeni pazarlara açılmak ve ihracatta pazar payının artırılması gibi temel amaçlarla, 21.08.1987 tarihine kadar Devlet Yatırım Bankası unvanıyla faaliyet göstermiş aynı tarihte Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (“Türk Eximbank”) adını almıştır. Türk Eximbank’ın İstanbul, Ankara ve İzmir'de olmak toplam 3 Bölge Müdürlüğü, 20 adet şubesi ve 12 adet irtibat bürosu bulunmaktadır.

Türk Eximbank ihracata yönelik mal üreten imalatçıları, döviz kazandırıcı faaliyette bulunan firmaları ve tüm ihracat yapan firmaları aşağıda bulunan teşvik unsurlarından yararlandırmaktadır:

  • Reeskont Kredisi
  • Alıcı Kredisi
  • Kobi İhracata Hazırlık Kredisi
  • İhracata Yönelik Yatırım Kredisi
  • Özellikli İhracat Kredisi
  • Sevk Öncesi İhracat Kredisi
  • Alacak Sigortası

Bu teşvik programlarının kapsam ve içeriğinin öğrenilmesi için tek tek incelenmesi gerekmektedir.

  • Reeskont Kredisi

Reeskont kredisi, ihracata yönelik mal üreten imalatçılara, döviz kazandırıcı hizmet ihracı yapan firmalara ve bunların dışında kalan tüm ihracatçı firmalara kullandırılan bir kredi türüdür. Reeskont kredisinin Türk Lirası veya döviz olarak kullanılması mümkün olup, üst limit olarak Türk Lirası veya döviz olarak,  Dış Ticaret Sermaye Şirketleri için 400 milyon ABD Doları tutarında, diğer firmalar için toplam 350 milyon ABD Doları kadar kullandırılmaktadır. Kredi başvuruları Eximbank Genel Müdürlüğü ile Ankara Bölge Müdürlüğü ve İzmir şubesine yapılabilmektedir.

Kredi, başvurunun uygun bulunması durumunda, Eximbank kaynaklarından kullandırılan kredilerde uygulama esaslarında belirtilen teminatların teslimi, belgelerin teslimi ve Eximbank kaynakları dikkate alınarak kullandırılır. TCMB onayına gerek görülen kredi işlemlerde ise uygulama esaslarında belirtilen teminatların, belgelerin teslimi ve TCMB’nin onayına takiben kullandırılır.

  • Alıcı Kredileri

Ülkemizden ithalat yapmayı planlayan yabancı alıcılara ve firmalarımızın yurt dışında üstlendiği taahhüt projelerin işverenlerine sağlanan kredilerdir. Alıcı kredileri programı kapsamında, yurt içinde yerleşik bankaların yurt dışı şube, iştirak ve muhabir bankaları aracılığıyla, Eximbank tarafından kredi limiti tahsis edilmiş yurt dışında yerleşik muteber bankalar aracılığıyla ülkemizden mal ve/veya hizmet ithal etmek isteyen yabancı alıcılara ve devlet garantili alıcı kredileri programı kapsamında, ülkemizden ithalat yapmayı planlayan yabancı kamu kurumlarına sağlanmaktadır.

Alıcı kredileri iki türde verilmektedir.

  • Yurtiçi Bankalar Alıcı Kredileri

Kredi programından yurt içinde yerleşik bankaların yurt dışında yerleşik şube, iştirak ve muhabir bankaları tarafından borçlanmayı kabul ettiği yabancı alıcı tarafından kullanılabilmektedir. Kredi yurt içinde yerleşik bankaların yurt dışı şube, iştirak ve muhabir bankaları aracılığıyla kullandırılmaktadır. Kredi kapsamında Türkiye’den ihraç edilen Türk Menşeli tüketim ve sermaye malları yararlandırılmaktadır.

Kredi başvurusu, yabancı alıcılar tarafından doğrudan yurt içinde yerleşik bankaların yurt dışındaki şube, iştirak ve muhabir bankalarına yapılmaktadır. Krediye asgari olarak 6 ay vade tanınmakta olup, tüketim malları finansmanında 2 yıl, sermaye malları finansmanında azami 10 yıl vadeli olarak destek sağlanmaktadır. Bu konuda Eximbank tarafından ticari bankalara limit tahsis edilmiştir.

  • Yurtdışı Bankalar Alıcı Kredileri

Kredi programından yabancı alıcılar yurt dışında yerleşik olan Eximbank tarafından limit tahsis edilen bankaların yabancı alıcılar adına borçlanmayı kabul etmeleri halinde yararlandırılmaktadır. Kredi başvurusu yabancı alıcılar tarafından doğrudan yurt dışında Eximbank tarafından limit tahsisi yapılan bankalara yapılmaktadır. Yapılan başvuru bu banka tarafından Eximbank’a aktarılır.

Kredi kapsamında Türkiye’den gerçekleşecek Türk menşeli tüketim ve sermaye mallarıyla ile Türkiye'den gerçekleştirilen hizmet ihracatı yararlandırılmaktadır. Kredi vadesi 24 aydan kısa işlemlerde banka finansmanı, Türkiye’den gerçekleştirilecek ihracatın kontrat bedelinin azami 0’üne kadar olabilmektedir.

Ancak, OECD Resmi Destekli İhracat Kredileri Uzlaşısı uyarınca, 24 ay ve daha uzun süreli vadelerde, banka finansmanı ihracat kontrat bedelinin