Blog

Türkiye ve Birleşik Arap Emirliği Arasında Yeni İş Birlikleri
Türkiye ve Birleşik Arap Emirliği Arasında Yeni İş Birlikleri

Geçtiğimiz hafta Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından, Abu Dabi'de üçüncüsü düzenlenen iş forumunda, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında ticari ve teknolojik altyapıların geliştirilmesine yönelik iş birliğine gidileceği bildirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da dahil olduğu BAE-Türkiye İş Forumunda, Bakan Kacır; “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma ile yatırımcılara yönelik şeffaf bir yatırım ortamı yaratmak için yasal bir zemin oluşturulduğunu ve karşılıklı yatırım ikliminin güçlendirilmesiyle ekonomik ilişkilerin daha ileriye taşınacağını “belirtti.

Körfez bölgeleri içinde 400 milyar dolarlık milli geliri ile Suudi Arabistan’dan sonra bölgenin en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE), kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 35 bin dolar civarındadır. İhracatının yüzde 40’ı re-reeksport ve yüzde 30’u ise karbon sektörüdür. Ayrıca ülkenin 250 milyar dolar civarında ithalatı bulunmaktadır.  Dolayısıyla körfez ülkeleri grubunda BAE ile yapılacak karşılıklı anlaşmaların gerek altyapı gerekse teknolojik bakımdan, Türkiye’ye getirisi yüksek olacaktır.

Türkiye ile BAE arasında ticari anlaşmalar son 20 yılda ciddi ilerleme kaydetmiştir.  İki ülke arasındaki ticaret hacmi yıllık olarak ortalama 8 milyar dolarken, dış politikada yaşanan gelişmeler BAE’den Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırımların seyrini de değiştirmiştir.

Üst düzey ilişkiler kurulacak

Türkiye genç nüfusu, girişimci iş anlayışı, yetenekli mühendis havuzu, teknolojiye yatkın yapısı ve rekabetçi hizmet gücü sayesinde bölgedeki yatırımcıların dikkatini oldukça çekiyor. Dolayısıyla ilişkilerin sektörel yatırımlar açısından boyutları da farklılık gösteriyor.

Bu kapsamda, geçmişte Ticari Amaçlar İçin Ortak Fırlatma Araçları Kabiliyetlerinin Gelişmesi Hususundaki Mutabakat Zaptı' nın imzalandığını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır; "Bu mutabakatla gelişen uzay ekonomisinden iki ülkenin payının artırılması hedefleniyor. Bu sayede oluşacak stratejik iş birliği sayesinde ortak bir fırlatma üssü kurulması ve fırlatma aracı geliştirmesine yönelik imkanlar daha da artacak. Bu çalışma ve projelerle Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler en üst düzeyde devam edecek." İfadelerini kullandı.

Önümüzdeki dönemlerde Türk ve BAE’ li şirketler arasında doğrudan görüşmelerin başlayacağı düşünülüyor. Ve bu görüşmelerin akabinde BAE’ li yatırımcıların Türkiye’de enerji, sağlık, telekomünikasyon, altyapı, teknoloji, tarım ve gıda gibi alanlara kayda değer yatırımlar yapacakları konuşuluyor.

Referans: https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/turkiye-ile-bae-arasinda-uzay-ve-yapay-zeka-is-birligi

Diğer İçerikler