Blog

Türkiye 2023 Yılında İhracatını Arttırdı
Türkiye 2023 Yılında İhracatını Arttırdı

Küresel ticaretteki  2 trilyonluk azalmaya rağmen Türkiye ihracatındaki dikkat çekici artış şaşırttı. 2023 yılı ihracat verilerine göre; 255,8 milyar dolara ulaşan ihracatın en büyük sağlayıcısı otomotiv sektörü oldu. Otomotiv sektörü 35 milyar dolarla ihracat şampiyonu olurken, onu sırasıyla 30,5 milyar dolarla kimyevi maddeler, 19,2 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon takip etti.
Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) yapılan açıklamada, 2023 ticaret verilerinin küresel ölçekte daraldığına dikkat çekilirken, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Talebin gerilediği bir dönemde, emek yoğun sektörlerimiz, yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandı. Depremler, bölgesel savaşlar ve çatışmalar da ticaretimize olumsuz yansıdı. Kayıplarımızı telafi etmek için, alternatif pazarlara yöneldik. Tarihimizin en fazla heyet organizasyonuna imza attık. 72 alım heyeti organize ettik. 150 ticaret heyeti düzenledik. Toplamda 1,5 milyon kilometre yol kat ettik. Bir başka ifadeyle dünyanın çevresini 40 kez dolaştık. Tüm bu çalışmalarla 2023'ü artıda kapattık. Küresel ihracattaki payımızı, yüzde 1,02'den 1,06'ya çıkardık. 2023'te ihracat ailemize 18 bin firma daha kattık. Toplam ihracatçı firma sayısında 120 bine ulaştık. 10 sektörde en yüksek ihracat  değerine ulaştık. 23 sektörde 1 milyar dolar ihracat sınırını aştık. En çok ihracat yaptığımız üç ülke Almanya, ABD ve Irak şeklinde sıralandı. 113 ülkeye ihracatımızı arttırırken 66 ülkede ihracat rekoru kırdık. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısını 50'ye çıkardık. Birim ihracat değerimiz 1,57 dolar oldu” ifadelerine yer verdi.
Türkiye İhracatı 7 Kat Büyüdü
Son yıllarda ihracattaki artışın 7 kata kadar büyüdüğünü ifade eden TİM, “Ortada büyük bir başarı var ama Türkiye'nin potansiyeli çok daha yüksek. Bu nedenle ülkemiz daha fazlasını hak ediyor. İhracatçılar olarak ülkemize hak ettiğinin en iyisini vermeyi kendimize borç biliyoruz. Bu bilinçle ikinci yüzyıla Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle başladık. 12. Kalkınma Planı'nda 2028 için öngörülen 375 milyar dolarlık mal ihracatı ve 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedeflerimiz ilk ciddi sınavımız olacak. Bu hedefleri Delegeler Çalıştayımızda mercek altına aldık. 27 sektörümüzün tümünün görüş ve önerileri doğrultusunda yol haritamızı oluşturduk” dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla gerçekleşen toplantıda devlet teşviklerinin ticaretteki önemine de değinildi.
Kaynak: https://tim.org.tr/files/downloads/Strateji_Raporlari/TIM_Ihracat_2023_Raporu.pdf
 

Diğer İçerikler