Blog

Ticaret Bakanlığından Fahiş Fiyata ve Stokçuluğa Ceza!
Ticaret Bakanlığından Fahiş Fiyata ve Stokçuluğa Ceza!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotiv piyasası, ilan kısıtlaması, stokçuluk ve fahiş fiyat konularında uyguladıkları cezalara dair çeşitli açıklamalarda bulundu.

Bu açıklamalara göre, özellikle otomotivde "6 ay 6 bin kilometre" düzenlemesi kapsamında 126 firma 52 milyon lira para cezası öderken "ilan kısıtlaması" çerçevesinde 253 firmanın 67,5 milyon lira para cezası ödediği belirtildi. Stokçuluk ve fahiş fiyata karşı uygulanan cezalara ilişkin açıklamalarını sürdüren Bolat; "Stokçulukla alakalı 102,5 milyon lira, fahiş fiyat düzenlemesiyle ilgili 86 milyon lira ceza uyguladık. Diğer taraftan, sözleşme yapılan dijital platformlar, televizyonlar, ücretli abonelikler gibi tüketimlere de 280 milyon lira, reklam ve haksız ticari uygulama, aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulama denetimlerinde 64 milyon lira ceza uyguladık" ifadelerine yer verdi.

Son günlerde çokça duyduğumuz “fahiş fiyat” kavramı yalnızca ticaret dünyası açısından değil, ekonomik, politik ve hukuk açısından da oldukça kritik bir noktada yer alıyor. Bu nedenle özellikle pandemi döneminden itibaren artış gösteren fahiş fiyat ve stokçuluk yaklaşımına karşı pek çok yönerge sunulmuştur. Hatta bunlardan bir tanesi stokçulukla mücadele yasasıdır. Bu yasaya göre, stokçuluk yaptığı belirlenen kişi veya kurumlara, 100 bin liradan başlayarak, 2 milyon liraya kadar para cezası verilebilecektir. Fakat yine de fiyat artışlarının artarak devam etmesi Ticaret Bakanlığını yeniden harekete geçirdi.

Bu kapsamda Ticaret  Bakanı Ömer Bolat, stokçuluk ve fahiş fiyata karşı uygulanan cezalar ve etiket farkı konusunda, 37 bin 313 firmanın denetlendiğine dikkati çekerek; "Burada da 23 milyon lira bir ceza uygulandı. 2022 ve 2023 yıllarında 432 milyon lira bu tür cezalar uygulandı. Piyasalar denetleniyor, vatandaşlarımız müsterih olsun. Arzdan kaynaklanan eksikliklerle alakalı arz üretim şartlarını iyileştirmeye, artırmaya çalışıyoruz. Rekabet noktasında da rekabet ortamını ilerletmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Ayrıca çimento ve hazır beton sektöründe de fahiş fiyat artışları gördüklerini belirten Bolat, bu konuya dair birkaç hafta önce hem Bakanlığın hem de Rekabet Kurulunun yoğun bir soruşturma başlattığını belirtti.

Kaynak:https://ticaret.gov.tr/haberler/bakan-bolat-stokculuk-ve-fahis-fiyata-karsi-uyguladiklari-cezalara-iliskin-bilgi-verdi

 

Diğer İçerikler