Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını toplumsal hayatı kuşkusuz önemli ölçüde sarstı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ilk vakanın açıklandığı mart ayından hazirana kadar olan süreçte, salgının yayılmasını önlemek için alınan önlemler ekonomik aktiviteyi yavaşlattı. İnsanlar bu süreçte daha çok gıda gibi temel ihtiyaçlara ve temizlik ürünlerine yöneldi. Bu durum, satıştan ziyade imalat sanayinde dayanıklı tüketim ürünleri imalatını yavaşlattı. İmalat sanayi nisan ayında yüzde 31,4 daralırken, geçen yılın aynı dönemine göre İmalat Sanayi Sektörü Endeksi yüzde 33,3 düşüş gösterdi.
Peki, Türkiye'nin sanayi şehri Kayseri'de üretim yapan Kilim Mobilya Genel Müdürü Cihat Şahin ile konuşuyoruz.
Pandemi süreci üretimi ve satışları nasıl etkiledi?
Bu süreçte bizim de dünyadaki ve ülkemizdeki COVID-19 salgını kapsamında, müşterilerimizin, çalışanlarımızın ve toplumumuzun sağlığını korumak en büyük önceliğimiz oldu. ‘EvdeKalTürkiye' kampanyası kapsamında biz de 19-30 Mart tarihleri arasında üretim faaliyetlerimize kısa süreliğine ara verdik. Sonrasında ise dönüşümlü çalışma prensibine uygun olacak şekilde üretim aktivitemizi tekrar başlattık. Bu dönemde, hükümetimizin açıkladığı ‘Ekonomik İstikrar Paketi' ile birçok sektörün vergi, SGK prim ödemeleri ertelendi. Ödemelerin 27 Temmuz'a kadar ertelenmesi tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüze de büyük rahatlık sağladı. COVID-19 tedbirlerinin 1 Haziran itibariyle gevşetilmeye başlaması ve aynı dönemde kamu bankaları öncülüğünde sosyal destek kredi paketinin açıklanması satışlarımızı olumlu etkiledi. Evlenen, ev alan ve evini yenilemek isteyenlerde bekleyen talebin açığa çıkmasıyla satışlarımızın pandemi öncesine dönmeye başladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Biz bu süreçte TSE'nin belirlediği standartları hızlıca üretim tesislerimizde hayata geçirdik ve yapılan denetimler sonucunda “TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi” almaya hak kazandık. Fabrikamızda COVID-19 ile mücadele kuralları çerçevesinde, sosyal mesafe kurallarına uygun ve dönüşümlü çalışma esasına göre üretim devam ediyor.
Bu süreçte geleceğe dönük planlar yaptınız mı?
Bizim her zaman geleceğe dair planlarımız vardır. Stratejilerimiz kısa, orta ve uzun dönem olacak şekilde belli bir disiplin içinde uygulanır. Sadece bu süreçte COVID-19 salgını, tüketici alışkanlarını tamamen değiştirdi. Bu gelişmeyi dikkate alarak, bayinin yanı sıra online satış kanallarına da ağırlık verdik. Evde kalma sürecinde, e-ticaret üzerinden tüketiciler, sanki mağazadaymış gibi tüm sorularına yanıt bulabildi, güvenle alışverişlerini gerçekleştirdiler. E-ticaretin yanı sıra telefon, whatsapp gibi diğer iletişim kanallarını da yaygın kullandık.
Büyük ve ertelenemez mobilya alımlarında telefon ve whatsapp üzerinden sadece onlara özel olacak şekilde mağaza ziyaretleri organize ettik. Bu sayede mobilya ihtiyacı olan tüketicileri mağdur etmediğimiz gibi güvenli satış hattı üzerinden operasyonlarımızı gerçekleştirdik. Yine bu süreçte Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarımız tüm hızıyla devam etti. Dünyanın 44 ülkesine ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Türkiye ile birlikte dünya ekonomilerinin de aldığı tedbirlerin yavaş yavaş gevşetilmesiyle ihraç pazarlarından da siparişler normale dönüyor. Gerek yurtiçi, gerekçe yurtdışı pazarlara ilişkin hedeflerimizde bir değişiklik şu an için görünmüyor.
Ürün çeşitliliği ve müşteri profili konusunda yenilikler oldu mu?
Ürün kalite ve çeşitliliğine yönelik çalışmalar her zaman öncelikli konumuz. COVID-19 salgını sürecinde bizim de her zaman önem verdiğimiz sağlık unsuru, bir kez daha önemini ortaya koydu. Tüketiciler pandemi döneminde sağlıklı yaşam konseptine yönelirken, evlerindeki ürünlerini de hem ergonomik hem de sağlık açısından değerlendirerek satın almaya başladı. Sağlık ve ona bağlı uyku kalitesinin insanlar için çok daha önemli hale geldiği bu dönemde, biz de inovatif yataklarımızda önemli bir talep artışı gördük. Bir süre önce satışa sunduğumuz BioMedical ile EnergyPlus yataklarımız inovatif çalışmalar ve fonksiyonel kumaşlarının içerdiği aktifler ağrıyı, kasılmayı, terlemeyi engellemesi nedeniyle tüketicilerden büyük ilgi gördü. Kaygının yükseldiği, buna bağlı olarak da uyku sorunlarının baş gösterdiği dönemler yaşadık ve bu da taleplerin yükselmesine neden oldu. Yılsonuna kadar toplamda altı yeni yatak modeli çıkarmayı planlıyoruz. Kilim Mobilya herkese hitap eden bir marka, dolayısıyla her zaman olduğu gibi müşteri portföyüne yüzlerce binlerce yeni isim ekledik. Ancak unutulmamalıdır, COVID-19 sağlık ve hijyene ilişkin hassasiyetleri arttırdı, dolayısıyla tüketiciye bu güveni veren markalar yarın çok daha farklı noktalara gelecek.
Ar-Ge, inovasyon ve e-ticaret önceliğimiz
Kilim Mobilya olarak biz dün olduğu gibi bugün de “Önce insan, önce sağlık” diyoruz. Bütün Ar-Ge çalışmalarımızın, tasarım çalışmalarımızın, üretim çalışmalarımızın, e-ticaret faaliyetlerimizin, mağaza satışlarımızın temelinde bunlar yer alıyor. Ar-Ge ve inovasyonun yaptığımız üretimin vazgeçilmez bir parçası hatta en önemli kolu diyebilirim. Bu alandaki yatırımlarımıza çok fazla önem vererek devam ediyoruz. Yakın zamanda Kayseri’nin ilk ve tek Tasarım Merkezi’ni kurduk. Marka olarak, hem Ar- Ge Merkezi’mizi hem de Tasarım Merkezi’mizi çok önemsiyoruz ve iki merkez için ayrı iki bütçe oluşturmuş durumdayız. Hedefimiz, 33 kişiyi istihdam eden Ar-Ge Merkezi’nin kadrosunu da 40 kişiye yükseltmek. Gerek üretim tesislerimiz, gerekse Ar-Ge merkezimizde, bir dünya markası olma hedefi yle çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Bu noktada en fazla yatırım yapan markalardan biriyiz. Hem üretim tarafımızda makine parkurlarımıza sürekli yatırım yaptığımız gibi Ar-Ge merkezimiz üzerinden de ihtiyaçlarımıza özel çözümler oluşturuyoruz. Mağazalarımızı hem sayı olarak arttırmak için yatırım yapıyoruz hem de iç görünüm olarak sürekli daha güncele uygun dizayn ediyoruz. Teknoloji ve online yatırımlarımız kesintisiz devam ediyor. Son olarak bu kanala 10 milyon liralık (1,5 milyon $) yeni bir yatırım bütçesi daha oluşturduk.Yeni normal dönemde hedeflerimizi iş geliştirme üzerine kurguladık. Bununla birlikte farklı iş kollarına yönelik planlamalarımızda sona yaklaştık. Dünya markası olma hedefi yle Türkiye’nin her noktasında var olmak istiyoruz. Bu nedenle yeni mağazalar açmak, yeni satış kanalları oluşturmak, Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yapmak, değişen tüketici taleplerine hızlıca yanıt vermek için var gücümüzle çalışıyoruz. Pandemi sürecinde de bunu başardık. Tüm bunların yanı sıra, teknolojik alt yapıda yeni birtakım düzenlemelere giderek Endüstri 4.0 odaklı iş süreçleri oluşturmak da hedeflerimiz arasında. Ar-Ge merkezimizin bu noktada çok başarılı çalışmaları var ve bir kısmını kullanım noktasında devreye aldık. Mobilyada bize özel yeni makine teknolojisi geliştirmek istiyoruz, bu tarafta da ciddi adımlar attık ve yakında bunları da devreye alacağız. Çağımızın en büyük keşfi “e-ticaret”, bu noktada iyi olmakla birlikte daha iyisini yapmak gibi bir isteğimiz var, dolayısıyla online yatırımlarımızı arttırdık.
Kilim Mobilya'daki son durum
Kilim Mobilya Türkiye'nin önemli mobilya üreticilerinden biri olmanın yanı sıra Türkiye'nin ikinci büyük mobilya ihracatçısı. Bugün 44 ülkeye ihracat yapıyor. 31 ülkede mağazası var. İhracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada Amerika yer alırken, Yunanistan, Irak, Suudi Arabistan ve Azerbaycan Amerika'yı takip ediyor. Kazakistan, Portekiz, İngiltere, Katar, Kenya, Fas, İsrail, Hong Kong, Fransa, Macaristan, Almanya, Libya, İtalya, Hollanda gibi ülkeler hedef pazarlar. COVID-19 salgını nedeniyle yurtdışına açmayı planladıkları 4 yeni mağazanın açılışı ötelenmiş. İkinci bir pandemi dalgası yaşanmaması halinde ihracat yapılan ülke sayısını 50'ye, yurt dışı mağaza sayısını ise 35'e çıkarmak amaçlanıyor. Türk mobilyasının tasarım yönünü bütün dünyaya gösterip dünya mobilya pazarından daha fazla pay alarak, ülke ekonomisine katma değeri yüksek ürünlerle katkı sağlamak hedefleniyor.